Een branddeur in open stand blokkeren : is dat strafbaar ?
Enkele of dubbele overtreding ?
23 augustus, 2017 door
Administrator

Een branddeur in open stand blokkeren: is dat strafbaar?

Branddeuren zijn hoogtechnologische producten die aan strenge keuringen onderworpen worden. In gewone situaties fungeren ze als gewone deuren, maar bij brand moeten ze dichtgaan om een uitslaande brand te vermijden. Helaas beletten heel wat mensen het dichtgaan van een branddeur door ze openstaand te blokkeren met brandblussers, stoelen, spies of andere blokkering systemen. De bedoelingen zijn begrijpbaar: het continue open en dicht gaan van de deur stoort de kantoormedewerkers, het is te warm op kantoor en een openstaande deur zorgt voor welkome tochtverfrissing, er moeten voortdurend pakjes de deur passeren, zorgverleners vinden het uitermate lastig om een zelfsluitende branddeur 30 keer per dag open te duwen en de pomp te overwinnen, enz … Maar mag dat? En is het strafbaar?

Wat is uw mening?

Bekijk even de onderstaande afbeelding. Ze toont hoe een branddeur in een gebouw die geblokkeerd staat. Dat betekent dat ze bij brand haar werk niet kan doen, nl. het afsluiten van een compartiment van een gebouw om verdere opgang van de brand te vermijden.

    Wanneer ik medewerkers in een bedrijf op de geblokkeerde deur wijs en hen vraag naar de strafbaarheid ervan krijg ik steeds dezelfde     vier antwoorden:

    A : het mag niet en is strafbaar ( dubbele overtreding )

    B:  het mag niet en is strafbaar (enkele overtreding) 

    C: ik weet het niet en ik ben mij niet bewust van het feit dat zoiets onveilig, onwettig of strafbaar zou zijn

    D: ik besef dat het onveilig is maar het is daarom toch niet strafbaar?

    Het antwoord is bijna altijd verrassend en confronterend

    Ten eerste: een openstaande branddeur is altijd onveilig en mag dus nooit geblokkeerd open staan. Het kan mensenlevens kosten.     Maar is het illegaal? Antwoord: JA. Er is altijd een enkele overtreding voor de geblokkeerde branddeur, want deze mag enkel vast     open staan met een systeem die automatisch loslaat wanneer het brandalarm daartoe opdracht geeft (zoals Dorgard Pro). En     wanneer de branddeur geblokkeerd wordt door een brandblusser is er sprake van een dubbele overtreding omdat een     brandblusapparaat verplicht moet opgehangen worden.

    Wanneer deze overtredingen in een gebouw frequent gebeuren dient absoluut dringend een oplossing te worden gezocht om dit     organisatorisch aan te pakken en op te lossen.

    Is dit bij u het geval? Kom dan even praten met ons.Delen

Ook met dergelijk probleem geconfronteerd ?

Neem dan contact met ons op en we bekijken hoe dit snel, draadloos en legaal kan opgelost worden. 

Deel deze post
Labels
Wijzig
Archief