Waar plaats je een CO-melder best ?
27 maart, 2018 door
Waar plaats je een CO-melder best ?
Connect2Safety

Je CO-melder op de juiste plaats hangen kan het verschil maken!

CO of koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar. Het kan iedereen overkomen. Een (moderne) cv-ketel, open haard, Geiser of hout- of gaskachel zijn allemaal mogelijke bronnen. Wist je dat zelfs bijna 50% van de incidenten gebeurt met moderne cv-ketels? Het kan dus echt iedereen overkomen. De aanwezigheid van een co-melder kan het verschil maken en levens redden! Je kan ze eenvoudig plaatsen met schroeven of dubbezijdige tape.

Er bestaan echter heel wat misverstanden over waar je een co-melder of koolmonoxidemelder het beste plaatst. Er zijn dan ook verschillende richtlijnen waar je rekening mee moet houden. We bespreken enkele veelgestelde vragen:

Is er een verbrandingstoestel in de ruimte waar je de co-melder wil plaatsen?

Waar je de co-melder het beste plaatst in een bepaalde ruimte, is o.a. afhankelijk van de ruimte zelf. Is er een verwarmingsapparaat aanwezig dat op brandstof werkt, zoals bijvoorbeeld een gaskachel of open haard? Dan moet de co-melder aan het plafond. Wanneer dit een schuin plafond is, plaats je de melder best zo hoog mogelijk aan het plafond.

In elke andere ruimte zonder dergelijk verwarmingsapparaat plaats je de melder op oog- of ademhoogte. In de slaapkamer dus bijvoorbeeld op slaaphoogte, in de woonkamer op zithoogte.

Welke plaatsen zijn zeker te mijden om je co-melder te plaatsen?

Plaats je co-melder nooit naast een luchtinlaat of luchtuitlaat (bv. een venster). Ook achter objecten (bv. gordijnen, kasten) is een absolute no-go. Zo zorg je ervoor dat de co-melder niet meer op zijn best kan functioneren. Het zou jammer zijn dat je de moeite doet om co-melders te plaatsen maar deze niet kunnen werken zoals het hoort.

Hoeveel co-melders moet je plaatsen en in welke ruimtes?

In welke ruimtes moet er zeker een co-melder hangen en welke kamers is dit minder noodzakelijk? Je hoeft je huis of gebouw natuurlijk niet willekeurig volledig vol te hangen, maar er zijn toch enkele plekken waar er zeker een melder moet komen. Je hangt er ook beter eentje te veel dan te weinig. Installeer tenminste één koolmonoxidemelder dichtbij of in iedere slaapkamer. Ook in de ruimte van verbrandingstoestel zoals hierboven reeds vermeld, is tenminste één melder noodzakelijk.

Gaat het om een gebouw van meer dan één verdiep, installeer dan tenminste een koolmonoxidemelder op iedere verdieping voor verhoogde bescherming. Woon je in een studio of appartement, plaats de melder dan zo ver mogelijk verwijderd van je kookvoorzieningen, maar wél in de buurt van je slaapplaats.

Heb je nog bijkomende vragen? Aarzel niet om ons een seintje te geven. Met de draadloze detectie producten van FireAngel kunnen wij zeker een oplossing aanbieden om jouw gebouw veilig uit te rusten.

Deel deze post
Archief