Wat is er mis met autonome rookmelders ?
11 oktober, 2017 door
Administrator

Delen

We horen het wekelijks, mensen sterven in hun woning door een brand. Er zijn in België dubbel zoveel doden in woningen door branden dan in Nederland. Ondanks diverse campagnes door de overheid en brandweerdiensten is er geen duidelijke daling in het aantal personen dat sterft in een brand in huis. In studentewoningen is het al niet veel beter gesteld.

Nochtans is het vrij eenvoudig, en goedkoop, om hier iets aan te doen : plaats ( of beter nog ) laat een rookmelder plaatsen.

Maar wat is er mis met deze rookmelders ? Is er wel iets mis mee ?

Vaak gehoorde argumenten om er geen te plaatsen : lelijk, ze biepen altijd wanneer ik wil gaan slapen, ze zijn duur, dat hoor ik toch niet als ik slaap, dan moet ik elk jaar die batterijen vervangen.

"Dat is toch zo lelijk."

Over het feit dat ze lelijk zijn kunnen wij niets tegen in brengen. Er zijn mooiere dingen in ons huis dan rookmelders, mee eens. Ik vind persoonlijk dat het nog meevalt. Maar ik stel mij dan wel de vraag of alle andere zaken in onze woning dan "mooi" zijn ? Nee toch ?

"Ze biepen altijd wanneer ik wil gaan slapen."

Als je een echt heel goedkoop toestel aanschaft zal dat mogelijks zo zijn. Dan is dit meestal een vervangbare batteij die "normaal" 5 jaar moet meegaan. In de praktijk echter is dit veel lager. En dan kan het inderdaad zo zijn dat ze vrij snel beginnen te biepen. Die modellen hebben meestal geen pauze knop ( die geeft je 8 uur uitstel ). Gevolg :de batterij wordt er uit gehaald om nooit meer vervangen te worden...

"Ze zijn duur."

Een rookmelder zal je leven redden wanneer het mis loopt. De kans op brand is de laatste jaren fel toegenomen : smartphone, fietsen, tablets, power banks. Allemaal moeten ze heropgeladen worden, meestal s'nachts. De kostprijs van een goede rookmelder is meestal maar een fractie van al deze toestellen. 

"Dat hoor ik toch niet hoor s'nachts."

Veel kans dat je gelijk hebt. Daarom plaats je er best meer dan 1. Minstens op elk verdiep één en ideaal ook in de kamers. Bij de koppelbare modellen zullen ze allemaal waarschuwen wanneer één van hen rook ( of CO in geval van een koppelbare CO melder ) detecteert. Wakker worden zal je, en het is bewezen dat dit de cruciale minuten oplevert om levend je huis te verlaten. Je hebt ook niet meer dan 3 tot 4 minuten...

"Dan moet ik elk jaar de batterijen vervangen"

Bij de betere rookmelder is dat niet nodig. Deze gaan 10 jaar mee. Voor de nieuwbouw woningen bestaan ze nu zelfs ook 230 V gevoed, draadloos koppelbaar en met een back-up batterij in geval van stroompanne.

FireAngel verwittigd ook op afstand

Met de Gateway kan je nu zelfs verwittigd worden op je smartphone wanneer er bij Oma thuis een detektor in alarm gaat, op kantoor een melder vervuild is of in het studentehuis een detector wordt uitgedraaid.

Er is dus helemaal niets mis met kwalitatieve autonome rookmelders, wel integendeel, ze zullen levens redden. In de eerste plaats wat u lief is.

Bescherm dus wat u lief is en plaats rookmelders, van FireAngel. 


Ook Pooh zal je dankbaar zijn !


Wil je meer weten over het FireAngel gamma dat Connect2Safety verdeelt ?

Neem dan hier contact op en we informeren je graag

Deel deze post
Archief