Veertig procent Louvain koten niet brandveilig
Bron : De Standaard 26/04/2016
26 avril, 2016 par
Veertig procent Louvain koten niet brandveilig
Connect2Safety

Delen

STUDENTEN NIET ALERT OVER BRANDVEILIGHEID

Veertig procent Leuvense koten niet brandveilig

26 APRIL 2016 OM 03:00 UUR | ty

Huisbezoeken wijzen uit dat vier op de tien Leuvense koten niet in orde zijn. Tien ambtenaren zullen tien jaar nodig hebben om alle kamers op brandveiligheid te controleren.

 

In 2014 vielen bij een brand in een Leuvens studentenkot twee doden.

 

40 procent van de 563 studentenkamers die de huisvestingsdienst van de KU Leuven recentelijk bezocht, bleek niet in orde met de brandveiligheid. Dat meldt het studentenblad Veto. Ludo Clonen van de dienst bevestigt het cijfer. ‘Dat is veel, maar ik wil het ook nuanceren. Na een tweede bezoek bleek tachtig procent alweer in orde.’

Niet in orde met de brandveiligheid kan slaan op een brandblusser die vervallen is, een ontbrekend pictogram, afwezige of slecht geplaatste rookmelders of – erger – ontoereikende nooduitgangen.

‘Uiteindelijk hebben we 24 kamers uit onze databank, Kotwijs, geschrapt. Niet alleen vanwege de brandveiligheid, soms ook omdat er discussie was over het contract.’

Dergelijke koten sluiten kan de universiteit niet. Dat is een bevoegdheid van de stad. Ze blijven dus op de markt, alleen staan ze niet meer op Kotwijs.

De universiteit zegt dat ze de namen van verhuurders die niet in orde zijn niet mag doorgeven, vanwege de privacywetgeving. Voor burgemeester Louis Tobback (SP.A) is dat geen punt. ‘Iedereen mag een onveilige situatie aan de overheid signaleren. Privacy speelt hier niet.’

Van de eigenaars die vorig jaar bij de stad een aanvraag voor een brandweerverslag deden, waren er 263 kamers niet in orde. Voor de stad werd de kwestie prangend toen in 2014 bij een brand aan de Kapucijnenvoer twee Ierse stagiaires omkwamen. Hun huisvesting was niet als studentenkamer aangegeven.

Bezorgde ouder

Vanaf volgend jaar zet Leuven tien extra mensen in om alle studentenkamers te controleren op brandveiligheid. ‘Vandaag mag alleen de brandweer dat, maar die heeft doorgaans dringendere taken. We leiden onze mensen op zodat zij dat ook kunnen,’ vertelt Kathleen Lambié, hoofd van de dienst Bouwen, Wonen en Milieu.

Maar ook met dat extra personeel zal de klus tien jaar duren. Er zijn nu eenmaal veel koten in Leuven, naar schatting 40.000.

De studenten zelf blijken niet echt wakker te liggen van het probleem. ‘We hebben nog maar zelden een klacht van een student over de brandveiligheid ontvangen’, zegt Lambié. ’Hooguit komt er eens eentje van een bezorgde ouder’.

Ludo Clonen beaamt dat. ‘Studenten zijn meer bekommerd om de kwaliteit en om een waarborg die niet teruggestort wordt.’

‘We proberen hen zo veel mogelijk te sensibiliseren,’ zegt Lambié.

Delen

Partager ce poste
Archiver